Aktuális

Nem találnak fogást a gyümölcsök új kártevőjén

Új kártevő jelent meg a vékony héjú gyümölcsfélékben, a pettyesszárnyú muslica. A védekezés egyelőre nincs megoldva.

Új, veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve, a pettyes- vagy foltosszárnyú muslica több vékony héjú gyümölcsfélében, így a málnában, a szederben, az áfonyában is súlyos károkat okoz – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa, hozzátéve, hogy a védekezést még nem sikerült megoldani.

Pettyesszárnyú muslica – forrás: Wikipedia

A szakértő elmondta, hogy a pettyesszárnyú muslica a Távol-Keleten őshonos, Magyarországra főleg gyümölcsszállítmányokkal, elsősorban Észak-Olaszországból jut el, ahol már megtelepedett.

Ezt olvastad már?

{PostTitle}

Ez is érdekelhet {PostImg} Megnézem

Olyan fajról van szó, amely az élő gyümölcsben fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik. Elsősorban a későn termő fajtákban tud kárt okozni – tette hozzá Kiss Balázs.

A tudományos főmunkatárs elmondása szerint a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, stabil, gazdaságilag is racionális megoldás egyelőre Magyarországon, de Nyugat-Európában sincs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top